dijous, 7 de setembre del 2017

DIA 1

Després d'haver superat el primer dia a Atenes, per fi trobam un moment per contar-vos les primeres sensacions! Ha estat un dia molt actiu, hem pres contacte amb la zona d'Exarchia (el barri anarquista on es concentren gran part de les organitzacions), la cultura pròpia del país i amb diferents projectes destinats a persones refugiades.
Hem visitat el centre social Melissa, que ens ha semblat molt interessant ja que mostra un enfocament feminista del problema, centrant-se, sobretot, en l'apoderament de dones immigrades i refugiades.
Tot seguit ens hem dirigit als squats Jasmin School i 5th school que, a diferència del primer centre, ofereixen allotjament. Són edificis abandonats que s'han hagut d'habilitar per tal d'oferir alternatives i solucions davant el tancament no només de fronteres, si no també de molts camps de refugiats del país.
Tot i la tasca que fan els squats, els recursos i les infraestructures resulten insuficients, i molta gent es veu obligada a viure al carrer. És aquí on intervé Steps, l'organització amb la qual va col·laborar el primer grup, amb el projecte One Stop que proporciona serveis bàsics a les persones sense sostre. Avui ja hi hem participat cuinant i repartint sopar.
Hem tengut la sort de trobar-mos amb organitzacions amb diferents línees d'actuació, el que ens permet reflexionar al respecte. Els squats fan una funció vital, ja que es dediquen a cobrir necessitats bàsiques com sostre i menjar. Tot i que encara no podem valorar el seu funcionament intern, esperam que un dels objectius també sigui crear comunitat de manera bidireccional: nosaltres tenim molt per aportar però ells a nosaltres també i, per tant, és necessària la interacció entre persones refugiades i població local. Trobam que enfocar les estratègies d'aquesta manera és imprescindible per evitar caure en el paternalisme de les ONG i en la frustració i la passivitat de les persones sol·licitants d'asil.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada